Close

Process

Bohlin Cywinski Jackson

Ballard Library and Neighborhood Service Center, Seattle, Washington

This library is the first major project to be built for a new urban core in the Ballard neighborhood of Seattle. Designed with a deep, welcoming front porch and a green roof, this highly visible building has become an icon for the community and a statement of its values. An illustration of green building on a modest budget, this project shows what benefits are realized when sustainable design is combined with extraordinary architecture.

  • Nic Lehoux
  • Nic Lehoux
  • Bohlin Cywinski Jackson

Photo:

The Nature of Place

Following Ballard’s master plan, the library and neighborhood center present a powerful civic face along a major pedestrian corridor. The building’s extended front porch, a gathering space that provides shelter from the prevailing winds and weather, leads towards the center one block away. Sitting at this potent position between Main Street and the residential neighborhood, it has a transparency that provides a sense of intimacy with the community. The design subtly reflects the area’s Scandinavian and maritime roots. Tapered steel columns, standing like masts, support a lilting roof that extends beyond the entrance and unites the library and service center components.

  • Nic Lehoux
  • Bohlin Cywinski Jackson
  • Benjamin Benschneider
  • Nic Lehoux
  • Bohlin Cywinski Jackson
  • Benjamin Benschneider

Photo:

The Nature of People

This significant civic project was a catalyst for collaboration within the community and benefited from extensive input at all stages of planning. It was truly a group effort among the Seattle Public Library, Neighborhood Service Center, architects, community and various user groups. Artists were selected prior to the commencement of schematic design to allow for the integration of public art into the overall building design. It has been recognized by the city for its successful integration of public process, sustainable features and civic nature, and has the distinction of being the most visited of all Seattle’s branch libraries.

  • Benjamin Benschneider
  • Bohlin Cywinski Jackson
  • Bohlin Cywinski Jackson
  • Benjamin Benschneider

Photo:

The Nature of Materials

The building’s glass skin lets natural light in and bends around the corners, marking the children’s area and service center lobby as special places. A public meeting room, clad in shimmery galvanized shingles, anchors one corner. A periscope, integrated into a wall by the circulation desk, offers patrons views of the green roof. Data about wind, energy usage and rainfall is displayed on LED panels as artwork, making microclimatic conditions created by the building visible to all. Metered photovoltaic panels in the southwest windows reduce heat gain while demonstrating the effectiveness of solar energy in the Pacific Northwest.

  • Nic Lehoux
  • Nic Lehoux
  • Nic Lehoux
  • Nic Lehoux

Photo:

  • Awards/Honors
  • 2009
    Beyond Green Award, Sustainable Buildings Industry Council

    Green GOOD DESIGN, The European Center for Architecture and The Chicago Athenaeum
  • 2008
    Award for Excellence in Place Design, Environmental Design Research Association and Metropolis Magazine

    Special Award, Wood Design Awards
  • 2007
    Merit Award for Design, AIA Northwest and Pacific Region

    Design Award, AIA/ALA Library Design Awards
  • 2006
    Green Roof Award of Excellence, Extensive Institutional Category, Green Roofs for Healthy Cities

    Award of Commendation for Design, AIA Seattle

    National Honor Award for Design, American Institute of Architects

    Top Ten Green Projects, American Institute of Architects, Committee on the Environment
  • 2005
    Honor Award for Civic Design, AIA Washington Council
  • 2003
    Commendation for Design Excellence and Innovation, Seattle Design Commission

Related Work The Web of Circumstance

  • The Nature of Place
  • The Nature of People
  • The Nature of Materials