G100 Companies

New York, NY, United States

1 / 10 – Photo credit: ©2016 Peter Aaron/OTTO

Project

Summary

Formerly occupying a spec office space where physical arrangements hindered communication and future growth, G100 Companies sought to create a new office environment that improved information sharing and collaboration for their employees. The result is a design that enabled them to efficiently pool and mix all five of their nearly independent divisions together, promoting interdisciplinary work and interaction, and strategically providing various shared spaces throughout the office that enable employees to relocate as their needs change.

G100 Companies’ new space was unique in that it bridged two separate building footprints that were previously joined at each floor. This created the challenge of designing a single unified office space incorporating two separate building “cores” without compromising overall office circulation. The solution masks the secondary core behind a new café while enlarging and transforming the main building core, a design feature that enables wayfinding. This enlarged core is clad in a vertical white-washed oak ‘shell’ that provides varied transparency of the new shared workspaces within, blurring the existing spaces from the new.

Taking advantage of the concrete structure, the finishes were minimized to incorporate the nature of the raw space. Columns and ceilings were exposed and perimeter drywall soffits were removed to increase the amount of natural light within the space.

Project Data

Location:
New York, NY, United States
Dates:
2015 — 2016
Clients:
G100 Companies
Size:
12,000 sf
Project PDF: