Close

Process

Bohlin Cywinski Jackson

University of Pennsylvania, New College House, Philadelphia, Pennsylvania

The New College House, the University of Pennsylvania’s first purpose-built college house, embodies the vibrancy of its urban setting and brings together undergraduates, faculty, staff, and graduates in a shared community, promoting engagement of residents to each other, the campus, the city, and the world. The seven-story, 198,000 gsf facility embraces the many scales of community that define the collegiate experience at Penn.

  • Jeffrey Totaro

Photo:

The Nature of Place

New College House is positioned at a prominent gateway to Penn’s urban campus. Set back from broad sidewalks,  seat walls and gardens offer views into active public spaces within the College House and out to the bustling city. The building embraces both public and private outdoor spaces without compromising security. The private Heyman Courtyard offers residents an outdoor gathering place, while the open Lifted Lawn welcomes the community. A publicly accessible open-air stair slices through the building from Woodland Walk up to the top of the Lifted Lawn and continues down to Chestnut Street. The building gives residents a foothold in both the campus and the city.

  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • 2016 Greg Benson

Photo:

The Nature of People

New College House offers its residents places to live and learn at all scales, promoting a community that develops the life of the mind. Suite-style residences accommodate 350 students, as well as apartments for faculty, staff and graduate students, arranged in ‘neighborhoods’ collected around sunny double-height Common rooms. Secured by a tall, transparent gateway pavilion, residents enter New College House through a private garden courtyard, the social heart of the New College House, around which core spaces for dining, seminars, lounging, studying, making music and administration are strategically centered, encouraging all who enter to engage in the life of the House.

  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro

Photo:

The Nature of Materials

The exterior of the New College House integrates with Penn’s architectural legacy while still being a building of its time. A humane approach to the façade gives residents a sense of where they live in the scope of the block-long College House. Windows are collected into double height groupings of four, each assembled into a brick neighborhood face punctuated by vertical, daylit, wood and glass towers enclosing interior Commons spaces. Undulating staggered brick walls enliven the streetscape and capture the dynamic display of light and shadow. All rainwater spills onto green roofs that cool the building and minimize impact on urban infrastructure.

  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • Jeffrey Totaro
  • 2016 Greg Benson

Photo:

Related Work The Web of Circumstance

  • The Nature of Place
  • The Nature of People
  • The Nature of Materials