Point House

Rural Montana

1 / 12 – Photo credit: Nic Lehoux
“Rigorous in detail and delicate in spirit, the Point House is a pavilion under the trees, a platform on the land, a place for family gatherings, and a quiet retreat for contemplation.”

Project

Summary

Located on a large lake in rural Montana, this house is part of a year-round family compound that includes a large workshop and caretaker’s quarters, a main residence, and a dock. The Point House is conceived as the hub of daytime activities at the site, as well as a quiet retreat.

Consisting of pristine pine forest, wetlands, and lakefront, the site called for a delicate intervention that would maintain the unspoiled natural qualities of the land, while allowing access and enjoyment in a rugged climate with seasonal extremes.

Sliding between cedars and pines on the secluded point, the house stretches from the peninsula’s spine, a rock ledge, to a wetland of cattails. A long linear wall with a rusted, weathering steel skin slices through the site and organizes the various building elements. Boxes containing bathrooms and utilities, clad in heavy cedar planks, lie to the north. The living spaces to the south extend onto a wood deck running the length of the house. The edge separating inside from out is intentionally blurred with tall walls of glass and large operable panels.

Project Data

Location:
Rural Montana
Dates:
2000 – 2002
Size:
1,880 sf
Project PDF:

Awards/Honours

2005
Honor Award for New Residential Construction Category
Cedar Design Excellence Award
Honor Award for Residential Garden Design
2004
National Honor Award
Home of the Year Award
Grand Award for Design
2003
Design Award
2002
Honor Award for Washington Architecture