The Biondo Group Financial Center

Milford, Pennsylvania

1 / 8 – Photo credit: Nic Lehoux
“Designed for a renowned financial planning corporation, this office building minimally impacts its seven-acre wooded site. Set along the edge of a 40-foot deep ravine and beneath a forested canopy, the building is delicately placed in its setting.”

Project

Summary

The 10,000 square foot building provides all occupants and visitors with views of the surrounding natural world with floor to ceiling glass opening to an extraordinary landscape. The exposed steel structure is organized on two circulation axes. The glazed entrance is positioned at the potent intersection of these axes. The first axis is two hundred seventy five feet in length and begins at the building’s entry and extends through all open and private offices, culminating at an employee lounge and deck. The deck has views through the forest to the sun filled Delaware River valley beyond. A brick wall defines the west edge of this axis and parallels an existing stone site wall.

A cross axis ties together the more varied public spaces. The building’s glazed entrance lobby introduces visitors to the rigorous nature of the building’s layered structure and gives them a first glimpse of the forested ravine. Three meeting spaces are located near the entry along the cross axis. One is a conventionally appointed conference room which adjoins a stone terrace, the second is a multimedia auditorium for educational seminars and training sessions, and the third is a glazed-on-four-sides small meeting space which projects out over the forested ravine and seems to float among the trees.

Terraces and cantilevered porches visually extend interior spaces into the forest. A crisp triangle of manicured grass is positioned between the office building’s two wings in contrast with the natural landscape.

Project Data

Location:
Milford, Pennsylvania
Dates:
1999 – 2002
Clients:
The Biondo Group, LLC
Size:
10,000 gsf
Project PDF:

Awards/Honours

2005
Merit Award for Design
Honor Award for Design
2004
Design Award