Wallace Social Sciences Building

Princeton, New Jersey

1 / 6 – Photo credit: Bohlin Cywinski Jackson
“Formally restrained but materially rich, with light-filled public interiors. Its handsome exterior uses brick in a modern way, in conjunction with other materials....it achieves different scale effects using the same materials.”
AIA Philadelphia Jury

Project

Summary

The Wallace Social Sciences Building houses many of the research centers and schools of Princeton’s Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. Designed to easily adapt to changes in department size and building technology, it also demonstrates energy efficiency and features environmentally friendly materials and systems. Most importantly, it brings this academic community together in a light-filled space, creating a dynamic setting for the education of future public leaders and the research that informs and improves public policy.

Located at the fulcrum of the University’s east campus, this striking building of brick, slate, limestone and glass completes a collection of buildings , while also marking the start of a pedestrian walk that unifies the surrounding campus. A transparent, active place, it is filled with people during the day and becomes a brightly lit beacon at night.

A large two-story atrium connects the main entryway to the lower level, which houses the Office of Population Studies library, the cornerstone of the facility. The main level is home to the sociology department, while upper levels accommodate suites of faculty offices and research-assistant carrels in a pattern that promotes collaboration. These quiet sanctuaries for work and meeting enjoy ample natural light, long vistas and views of the surrounding landscape and student activity.

Project Data

Location:
Princeton, New Jersey
Dates:
2001
Size:
75,000 SF
Project PDF:

Awards/Honours

2001
Award of Recognition
Best in Category: Advanced Educational Projects
Golden Trowel Award
Merit Award
Merit Award
Golden Trowel Award