Square, Inc. Headquarters

San Francisco, California

1 / 24
“Architects should make spaces where people can be themselves—to gather, to trade stories, and to create. Bohlin Cywinski Jackson has been responsible for some of the best manifestations of that in the world, and we’ve been fortunate to feel it every day at Square.”
Jack Dorsey, Founder & CEO

Process

Introduction

Square’s mission is to make commerce easy for thousands of small business owners and their customers. The company’s ethos is reflected in every detail of their software and hardware products, with a crisp, minimalist design that is both intuitive and elegant. When Square approached us to design their new San Francisco Headquarters, we arrived at several fundamental objectives: to foster an open, fully transparent corporate culture in keeping with their startup roots; to flexibly accommodate the company’s growth through clear and intuitive workplace organization; and to complement the company’s brand through careful consideration of architectural detail.

1 / 2
Photo credit: © Matthew Millman

The Nature of Place

The design transforms a former Bank of America data center—which was undistinguished, windowless, and never designed for office use—into a first class workspace. Constructed in two phases, the project encompasses nearly 300,000-square-feet of space distributed over four floors. The large 100,000-square-foot floor plates, which allow many employees close proximity to one another, also pose a challenge to organizing space in a comprehensible way. This challenge was addressed by designing a workplace that relies on principles of urban design; by taking cues from cities such as Dubrovnik and Savannah, the design establishes clear circulation routes with visual landmarks that break down the scale of these vast floor plates.

1 / 4

The Nature of People

A central boulevard serves as the organizational spine for the office floors. Lined with tables and cabanas, and punctuated by “civic” landmarks—including a library, gallery, and cafe—the boulevard functions as a primary hub for team collaboration and social interaction. Anchoring the boulevard, a monumental amphitheater stair unifies the office floors and provides a flexible venue for a host of activities, from individual focus to large presentations. On the eighth floor, a more intimately scaled ‘Square Stair’ connects the office floor to the main dining level. By connecting all four floors along this central boulevard, the design encourages chance encounters and generates vitality comparable to the urban marketplace the company serves.

1 / 6

The Nature of Materials

The project’s clean lines and predominantly white interiors are a reflection of Square’s visual identity. In open areas, the exposed steel structure is painted white to reflect as much daylight as possible into the deep floor plates. Natural wood elements, detailed with locally salvaged eucalyptus and bamboo plywood, provide visual interest in the common spaces. Color is applied selectively to demarcate key landmarks and evoke the Bay Area locale; international orange and pacific blue are used as the two primary accent hues. The resulting palette is a timeless expression of modern design that resonates with Square’s brand identity.

1 / 3

Project Data

Location:
San Francisco, California
Dates:
2012 – Present
Clients:
Square, Inc.
Size:
300,000 SF

Awards/Honors

2018
Institute Honor Award, Interior Architecture
2017
Special Commendation Award, Furniture, Gazelle Table
2016
Citation in Interior Architecture Award
Best of Design Award, Interior/Workplace
Innovation by Design Awards Finalist
2014
Work Large Honor Award