Whistler Residence

Whistler, British Columbia

1 / 15
“Located atop a 640-foot rocky protrusion above Alta Lake in Whistler, British Columbia, this private residence reflects the extraordinary shape and contours of the landscape.”

Project

Summary

Atop a 640-foot rocky outcrop high above Alta Lake in Whistler, this private home is nested in the shape and contours of the landscape.

A small spike of the building perched high on a rock ledge overlooks the steeply ascending mountainous drive to the property. At the road’s peak, a narrow drive is carved through solid rock to arrive at a court flanked by rugged stone and a sleek metal wall. Here a shimmering blue, glass passageway opens to a verdant courtyard that serves as an oasis for outdoor gatherings and children’s play. It is rimmed on one side by a grove of aspen. Concrete cones mark key spaces beneath as they reach to the sky for light. Geothermal wells are buried in the earth as the surrounding building reaches out over the edge of the site. An arced blade of roof supported by slender stainless steel columns encircles the remaining courtyard as the crystalline building occupies the threshold between the manicured court and pristine wilderness.

A heavy bronze door marks the entry to the house where the peaks of the Whistler and Blackcomb Mountains are first seen. The building, composed of several volumes radiating from the lawn, is informed by a Fibonacci sequence that manifests itself as a golden spiral in the landscape.

The three-story boxes are lined with reclaimed wind fall Douglas fir and have large expanses of glass, each revealing a distinct view: the Whistler Valley and resort as well as the Coast Mountains of British Columbia. Terraces and cantilevered porches visually extend spaces into the landscape.

Nestled into a grotto, a spa anchors the 25-meter pool, which slices through and cantilevers over the edge of a rocky precipice intently reaching to the distant horizon.

The building evolved into an inevitable form on this site inspired by the owners’ desire for a seamless connection to the natural world. The construction is detailed to assimilate the outcroppings and crevices of the rocky terrain and in turn revere them.

Project Data

Location:
Whistler, British Columbia
Dates:
2008 – 2013
Size:
7,700 sf main house and 1,000 sf guest house